21 Ekim 2008 Salı

siyah beyaz rüya mı?


20 ekim tarihli Radikal gazetesinde bir haber; 55 yaşın üzerindekilerin rüyalarını siyah beyaz, 25 yaşın altındakilerinin renkli gördüğünü söylüyor. 1960'lardan sonraki dönemlerde de rüyaların hafiften renklendiğini söylüyorlar. Araştırmayı kaleme alanlar rüyaların renkli mi renksiz mi olduğuna dair yapılan tartışmalara bir son verilmesi gerektiğini söylüyor.
Mesela bir ay boyunca siyah beyaz film izlesem rüyalarımı siyah beyaz görürüm. Öyle ki bir yıl kadar önce izlediğim bir film Tzameti 13 siyah beyazdı. Konusu epey ilgimi çekmiş olacak ki hala daha siyah beyaz bir tzameti dünyasında bulurum rüyalarımda kendimi.

2 yorum:

cansu tastan dedi ki...

fotograf cok guzelmis ozgecan

Adsız dedi ki...

fotoğrafı kendinmi çektin? rüyalar renklidir bence, eskiden televizyonlar renksiz olsa bile dış dünya, çevre heryanımız renklerle dolu..
insan beyni bilgileri kaydederken özelliklerini de kaydeder, örneğin özel bi gününüzde sizi etkileyen bir olayda ortamın tüm renklerinin bilgisini hatırlayabilirsiniz çünkü biliyorsunuz beyninizde kayıtlı.
Rüyalar ise insan beyninin yaşamı boyunca kayıtlı olan bilgileri kullanarak kurgulayarak veya kombinasyonlar oluşturarak çeşitli rüyalar görmenizi sağlar, beyin kayıtlı bilgileri kullanırken renkleride kullanır ve rüyaları renkli görürsünüz, televizyonda izlediğiniz renksiz bir film beyninize siyah beyaz kayıtlıysa rüyanızda da yer alacaksa siyah beyaz olur çünkü öyle kayıtlıdır ama kurgu yoluyla ortam belkide renkli de görülebilir.

Açıkçası bence rüyalarımızda sadece kayıtlı bilgileri kullanarak değil, geleceği de görebiliriz, haadi canım ordan diyebilirsiniz ama başımdan geçen olaylar oldu ki belkide sizede olmuştur anlıkta olsa ertesi gün başıma gelecek bir olayı gördüm ve aynı olay gerçekleşti,,,


bencelere bir yenisi bir soru..
insan rüyasında neleri görebilir?

etkisinde kaldığı olaylarımı?

daha önceden hiç görmediği olaylarımı?

beyninde kayıtlı bilgilerle kurguladığı olaylarımı?

acaba geleceğidemi?


eline emeğine sağlık başarılar...